#Voedselbossen aanleggen

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen, zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van zeven lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Voedselbossen zijn daarmee echte win-winoplossingen voor de mens, natuur en aarde. Daarom willen we het aantal voedselbossen in het Nederlandse taalgebied sterk laten toenemen. We zijn daarvoor op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad in het Nederlandse taalgebied minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig. Onder andere het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel Handboek aanleg en beheer van voedselbossen is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Er zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiële en reeds ervaren voedselboswachters.

Er is een brede permacultuur facebookgroep (±8000 leden), en een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±1500 leden)

Naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Het heeft dan ook veel praktijkervaring beschikbaar. Een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek, waarin er meer dan 175 verschillende soorten zijn aangeplant (zie plantenlijst).

Tot slot is er inmiddels ook een plantenleverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbosplanten, deze is te vinden op www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt. Daarom deze oproep naar voedselboswachters.

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geïnteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn, wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen.

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek informatie hierover en lees deze door, bekijk films en documentaires, etc.
De zeven-lagenbeplanting van een eetbare bostuin
Handboek aanleg en beheer van voedselbossen

2) Word lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
Permacultuur facebookgroep (±8000 leden)
Voedselbossen facebookgroep (±1500 leden)
Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten- en paddenstoelendatabase om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stekplanten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

Mocht je vragen hebben, stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen, gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: